175928870.jpg

Hartecho - Wat is het ?

Bij de echocardiografie - dwz het echografisch onderzoek van het hart – wordt het kloppende hart in individuele doorsneden van binnenuit bekeken. De hartspier, beide hartkamers met hun boezems, de hartkleppen en de hartvaten worden beoordeeld. Met behulp van high-end doptones (color doppler, pulsed wave doppler en continuos wave doppler) wordt de bloedstroom in het hart en de hartvaten in kleur weergegeven en gemeten.

 

Zo wordt bijvoorbeeld gecontroleerd of de hartspier goed werkt, of alle hartkleppen goed sluiten en of er sprake is van ziekte van de hartspier of een aangeboren hartafwijking.

Daarnaast wordt ook een ECG (hartfilmpje) gemaakt, om eventuele hartritmestoornissen op te sporen.


Hoe werkt het ?

Door een rustige en vriendelijke omgang met uw huisdier en natuurlijk uw aanwezigheid maken wij de situatie voor uw dier zo ontspannen mogelijk. Derhalve is sedatie (lichte verdoving) van uw huisdier meestal niet nodig.

Doorgaans ligt het dier tijdens de echocardiografie op een comfortabele onderzoekstafel. Alleen in een liggende positie kunnen, door middel van een echo, alle noodzakelijke metingen van het hart en een ECG van het hartritme worden uitgevoerd.

 

Indien nodig kunnen zeer grote honden of dieren met een slechte bloedsomloop tijdens het onderzoek ook blijven staan. Scheren van de vacht is meestal niet nodig. Alleen bij dieren met een hele dikke en lange vacht moet een kleine ruimte onder de oksel worden weggeknipt voor een optimaal contact van de echosonde op de huid.

Het onderzoek van het hart duurt ongeveer 30-45 minuten.


Indicaties

Wanneer uw dierenarts een hartruis of ritmestoornissen heeft geconstateerd bij uw huisdier, is het noodzakelijk om de oorzaak te bepalen.

Een hartonderzoek is ook aan te raden als preventief onderzoek bij oudere dieren of als screening bij bepaalde risico-rassen. Zo kunnen hartziekten vroegtijdig opgespoord worden. Als een chirurgische of tandheelkundige ingreep bij uw dier uitgevoerd moet worden, kan een cardiologisch onderzoek helpen om een betere inschatting te maken van een eventueel risico van de narcose.

 

 

Als onderzoek door uw eigen dierenarts een indicatie geeft over mogelijke cardiovasculaire problemen, of wanneer uw huisdier symptomen laat zien die op hart- en vaatziekten kunnen wijzen, is een grondige cardiovasculaire diagnostiek belangrijk.

Symptomen Hond

Symptomen Kat