175928870.jpg

Buikecho - Wat is het ?

Echografie is een pijnloze methode om interne organen te onderzoeken. De volgende organen kunnen in de buik (abdomen) worden bekeken: lever met galblaas en grote vaten, milt, maag, darmen, pancreas, nieren, bijnieren, blaas, eierstokken, baarmoeder, prostaat, aorta, grote buikader en lymfeklieren.

 

Naast de buikorganen kunnen bijvoorbeeld ook de testikels buiten de buikholte of de schildklier in de hals worden onderzocht. Een echoscopie van de thorax (borstkast) is ook mogelijk.  


Hoe werkt het ?

Door een rustige en vriendelijke omgang met uw huisdier en natuurlijk uw aanwezigheid maken wij de situatie voor uw dier zo ontspannen mogelijk. Derhalve is sedatie (lichte verdoving) van uw huisdier meestal niet nodig.

    Een echografisch onderzoek van de organen in de buikholte duurt ongeveer 30 minuten. Het dier ligt op zijn rug op een comfortabele onderzoekstafel. 

     

    Om goed contact tussen de huid en de echosonde te waarborgen, wordt de buikwand van het dier geschoren en royaal bedekt met echogel. Tijdens het onderzoek kan het noodzakelijk zijn uw dier voorzichtig op de linker- of rechterzij te leggen, om zo storingen door ophopingen van gas in de darmen te kunnen omzeilen en individuele organen optimaal in beeld te kunnen brengen.


    Voorwaarden

    Echografisch onderzoek kan het beste worden uitgevoerd als een dier nuchter is. Voor buikechografie is het noodzakelijk dat het dier een lege maag, lege darmen en een redelijk volle blaas heeft. 

     

    Geef uw dier daarom 12 uur voor de afspraak geen eten meer en laat uw dier ook 4 uur voor het echografisch onderzoek niet meer plassen. 


    Indicaties

    Aanleidingen voor het uitvoeren van een buikechografie zijn – naast een drachtecho - veelvoudige acute en chronische ziekten van de buikorganen en het opsporen van tumoren. Ook voor de opheldering van onduidelijke ziektebeelden of niet-specifieke veranderingen in bloedwaarden is de echografie heel nuttig.

    Echografisch onderzoek bij uw huisdier kan bijvoorbeeld zinvol zijn in de volgende situaties:

    • afwijkende nier- of leverwaarden, verhoogde pancreasenzymen, geelzucht

    • vergrote organen of een tumor voelbaar bij het buikonderzoek

    • chronische klachten van blaasontsteking, bloed in de urine, moeite met urineren

    • veel drinken en veel plassen

    • ziek zijn zonder aanwijsbare oorzaak

    • chronische braak- of diarreeklachten, acute ernstige braakklachten met onbekende oorzaak,

    • niet eten, vermoeden van een verstopping door een vreemd voorwerp

    • dracht, abnormale vaginale uitvloei of een afwijkende cyclus

    • dikke buik, vocht in de buik

    Naast bovengenoemde symptomen kunnen er ook andere aanleidingen zijn om een echografisch onderzoek bij uw huisdier uit te laten voeren. Laat u informeren door uw dierenarts.